lørdag 19. mai 2007

Sommerpasta med ferske tomater



Dette er en rask oppskrift til late sommerdager, på den tiden av året som tomatene smaker best...

Ingredienser:

(til ca. fem personer)
ca.7 ferske tomater (du må bruke gode tomater her, ellers blir det ikke bra!)
ett stort hvitløksfedd
fersk basilikum
en god extra virgin olivenolje
salt
pepper

700 gram pasta (ikke spaghetti eller lignende, jeg liker denne sausen med penne eller fusilli)

skjær tomatene i små biter og ha de i en stor pastabolle. Finhakk hvitløken eller ta den i en hvitløkspresse og ha den oppi bollen. Riv basilikum i biter og ha den også oppi. Hell passe mengde med olivenolje over (det skal være nok saus til den mengden pasta man koker, du kan til nød ha i litt ekstra olje etter pastaen er kokt hvis du har feilberegnet). Smak til med salt og pepper og la den stå og "godte seg" mens du setter over pastavannet og koker pastaen. Når pastaen er kokt blander du alt sammen og server gjerne med ferskrevet parmesan og pepper. Det er også godt og blande i mozzarellabiter.

søndag 13. mai 2007

Superdelicious smoothie



Jeg har helt dilla på smoothies for tiden og lager alle mulige kombinasjoner. Det er bare å prøve seg fram...

Ingredienser:
frosne jordbær og eller andre frosne bær (det er også godt med frosne kirsebær)
banan
pinjekjerner eller gresskarkjerner
naturell yogurt eller fruktyogurt (ta det du har)
litt eplejuice (reguler etter hvor flytende du vil ha den)

Ha alt i en blender og kjør til alt er most. Hvor mye du vil ha av alt må du bare smake deg til etter egen smak og hvordan konsistens du liker. Jeg liker best ganske flytende smoothier på morgenen (eller etter trening) når jeg ikke har så god tid og helst vil drikke den fort, ellers er det godt med en litt tykk en til dessert (Det blir som en veldig sunn is). Du selvfølgelig ha i nøtter og tørket eller frisk frukt om du liker det eller bruke frossen fruktjuice (man kan fryse juice i en isbitpose). Jeg liker spesielt godt å ha i litt frossen ananasjuice hvis jeg vil ha en litt søtere smoothie. MMMmmmm elsker frukt....

pasta med zucchini

Dette er en klassiker hjemme hos oss :)

Ingredienser (til 2 pers.):

Olivenolje
smør eller margarin
1 løk i skiver
1 zucchini (gul eller grønn) i tynne skiver
fersk eller tørket timian
litt buljongpulver
pinjekjerner
salt og pepper

200-300 gram pasta (jeg lager 300 g hvis vi er veldig sultne og ikke skal spise noe annet og 250 g når vi skal ha en salat også)

Stek løk og zucchini i olivenolje og smør og salt. Etter det har kokt noen minutter kan du drysse over timian og buljongpulver og sette på lokk. La det koke til zucchininen er mør. Smak til med salt og pepper. Sett til side. Kok opp pasta og stek pinjekjerner i en tørr panne til de er gylne. Når pastaen er kokt blander du inn pinjekjernene i sausen og serverer med en litt fersk timian til pynt hvis du har. Server helst med parmesan ost (eller pecorino) og ferskkvernet svart pepper.

Vegetarpaella

Jeg fant ut at jeg måtte finne opp en vegetarpaella, siden jeg savnet det så mye. Paella er veldig godt og lager nesten seg selv. Det går helt sikker å variere grønnsakene her, men vil anbefale å bruke en eller annen type løk, paprika og erter, siden det gir den typiske smaken. Jeg syns at de røde bønnene passet perfekt siden de holder seg inntakt (og er en bra erstattning av sjømat eller kylling).

Ingredienser (til ca.4 pers.):

Olivenolje
2 paprika i små biter (bland gjerne gul, grønn og rød)
1 løk i skiver
5-6 aromasopp (eller noe annet du liker) i skiver
1 boks med røde bønner (red kidney) skyll av dem i et dørslag og rist av vannet
2 kopper basmatiris (5 dl)
4 kopper vann (1 liter)
ca. 2 spiseskjeer grønnsaksbuljongpulver eller 1-2 bujongterninger (smak, ikke alle buljonger er like salte, jeg liker økologisk buljong fra naturata)
ca. 25 g saffran pulver (du kan bruke tråder også som du moser i en morter)
1 teskje paprikapulver
1/2 teskje chiliflak (kan sløyfes, eller du kan ha i mer hvis du vil ha en "hot" paella)
frosne erter
oliven (grønne eller svarte eller en blanding, jeg syns svart kalamata og grønne sitronmarinerte oliven er godt)
fersk hakket persille
hakket vårløk
sitron i båter
salt (helst maldon sea salt)

Først steker du løken og paprikaen i olivenolje til de er myke (jeg stekte i to panner for å få plass, men har du en stor paellapanne eller wok kan du putte alt i samme panne), ha i soppen på slutten av steketiden. Husk å salte grønnsakene. Mens alt steker kan du koke opp vannet med buljong, saffran, paprikapulver og chiliflak. Ha risen oppi graønnsakene og rør rundt et par minutter slik at risen dekkes i olje, så heller du buljongkraften over og har i bønnene. La det stå og putre uten å røre på middelslav varme (uten lokk). Når risen begynner å komme til overflaten kan du legge erter, oliven, persille og vårløk på toppen. Risen skal koke til den er passe myk (du må nesten smake, men det tar ca. en halvtime tror jeg. All væsken skal være asorbert). Server med sitronbåter som du legger oppå. Det smaker ekstra godt med masse ferskpresset sitronsaft på. Håper det smaker!